top of page

PLN: Kajian Kes 2b (Penemuan)

Updated: 20 Dis 2022


Elemen Kedua: Penemuan:


Peserta juga menerangkan pengalaman penemuan melalui PLN mereka. Melalui interaksi dengan dan sekitar kandungan, guru memperluas kesedaran mereka mengenai idea, sumber, strategi pengajaran, orang yang dapat dihubungkan, dan cara berfikir tentang pengajaran dan pembelajaran, termasuk idea, sumber, atau orang yang mereka tidak sengaja cari. Sebagai contoh, seorang guru sekolah menengah A.S. menerangkan bagaimana penyertaannya dalam PLN berkembang ketika dia menyedari sumber baru, orang yang harus diikuti, dan peluang belajar.


Ketika guru ini menemui alat digital, orang, dan sumber baru, PLN-nya menjadi penemuan sebagai elemen yang menyokong pembelajaran profesionalnya.Ramai peserta (n = 375) menyebut bahawa belajar melalui PLN menghasilkan penemuan idea, sumber daya, rancangan pelajaran, strategi pengajaran, dan pengetahuan profesional. Sebagai contoh, seorang guru sains berkongsi bahawa dia menemui "kaedah untuk menilai kembali dan melakukan pengajaran semula", dan seorang guru kajian sosial memberi komen bahawa dia belajar "bagaimana mengajar Seminar Sokratik dengan berkesan." Sebilangan guru bertekad untuk melibatkan lebih ramai pelajar ldalam proses membuat keputusan. 

Seorang guru Bahasa Inggeris menyatakan bahawa sebagai hasil daripada kegiatan PLN dia mulai "merundingkan kurikulum bersama" dengan muridnya, sesuatu yang dia anggap sangat berharga. Seorang guru komputer / teknologi dan guru Bahasa Inggeris berkomentar, "Saya melihat para pendidik di seluruh negara memperkasakan pelajar mereka dengan menawarkan lebih banyak pilihan dan kebebasan dalam cara mereka belajar." Setelah menemui pendekatan baru untuk pengembangan profesional ini, guru ini menambah, "Apa dan bagaimana saya mengajar tidak lagi statis, tetapi sangat dinamis dan lancar, berubah dari tahun ke tahun, bulan ke bulan, dari hari ke hari." 

Selain itu, seorang guru tadika A.S. menulis, "Saya telah belajar bahawa saya perlu bercakap lebih sedikit, mendengar lebih banyak; dan tahu bila harus eksplisit dan sistematik dan kapan menjadi panduan. " Selanjutnya, sebilangan peserta (n = 177) juga menerangkan contoh pembelajaran mengenai teknologi baru dan alat digital dari PLN mereka. Seorang guru bahasa antarabangs sekolah menengah menulis: “Saya menjumpai laman web www.zondle.com. Semua orang di PLN (melalui Edmodo) bercakap mengenai laman web yang luar biasa ini, dan sekarang saya dapat melihat mengapa - ini memberi kesan kepada kelas saya dengan cara yang sangat positif. 

Dengan terlibat dengan PLN, guru-guru ini dapat menemui pelbagai kaedah, alat, dan idea pengajaran. Pengalaman melalui penemuan juga dapat dilihat pada nilai yang diberikan semasa berhubung dan belajar dengan komuniti profesional yang lebih besar. Peserta (n = 188) berkongsi bagaimana, melalui interaksi di ruang hubungan PLN, mereka mendapati bahawa mereka tidak perlu menderita secara terpisah atau bersendirian, tetapi mereka dapat berkolaborasi dengan komuniti pendidik yang bersemangat dan inovatif. Sebagai contoh, seorang guru teknologi menyatakan, "Saya telah meminta sokongan untuk memperluas dan meningkatkan pelajaran dan mendapati bahawa selalu ada seseorang yang bersedia membantu." Seorang guru sains memberi komen:
Saya juga tahu bahawa jika saya terjebak dengan sesuatu, tidak tahu alat apa yang harus digunakan, atau memerlukan idea untuk menggunakan teknologi baru di kelas, yang harus saya lakukan ialah melihat-lihat salah satu ciapan Twitter saya atau lihat di Facebook untuk mendapatkan inspirasi.


Peserta lain melaporkan bahawa dia tidak perlu "terlalu bergantung pada asas pengetahuan atau kemahiran saya sendiri sebagai seorang guru." Seorang guru sekolah menengah menyatakan, "Saya telah menyaksikan keghairahan untuk mengajar di PLN (melalui Edmodo) yang tidak saya saksikan di dalam dinding bangunan sekolah saya sendiri (sekurang-kurangnya bukan dari rakan sejawat saya yang mengajar subjek yang sama)." Para pendidik mendapat manfaat daripada penemuan pengetahuan kolektif yang terdapat di ruang pembelajaran digital kerana mereka dapat mencapai tujuan bersama bersama rakan sekerja dengan pelbagai tahap kepakaran dan jenis pengetahuan.


.. bersambung, PLN: Kajian Kes 2c (Eksperimen)
Siaran Terkini

Lihat Semua

Naratif Baharu Persekolahan

(Makalah ini diterbitkan dalam Majalah Dewan Masyarakat, Dewan Bahasa & Pustaka - Mei 2022) 1. Pandemik COVID-19 yang memeritkan kehidupan seharian dalam mendidik anak-anak telah melonjakkan kesed

Comments


bottom of page