MEMPERKASA PEMBELAJARAN DALAM DUNIA DIGITAL

  1. Pada 12 Oktober 2021 (Selasa) saya telah memberikan Ucap Utama dalam Konvensyen Penyelidikan Professional Learning Community dan Inovasi Pendidikan Program Matrikulasi KPM 2021 (KonPPI 1 20201).

  2. Dalam ucap utama tersebut saya berkongsi pandangan tentang tiga perkara. Pertama, keperluan warga pendidik menterjemahkan dań melaksanakan AUTORITI PROFESIONAL mereka dalam amalan seharian mereka sebagai pendidik. Ini dapat dilakukan dengan berkesan sekiranya mereka meningkatkan dan mengembangkan keberkesanan mereka sebagai PENGAMAL PROFESIONAL (Professional Practitioner).

  3. Kedua, Reka bentuk pengajaran-pembelajaran mereka perlulah berteraskan PEDAGOGI BERPUSATKAN PEMBELAJARAN (Learning Centered Pedagogy). Reka bentuk yang tidak terperangkap dengan Berpusatkan-Kandungan (Content-Centered) atau Berpusatkan-Teknologi.

  4. Ketiga, Mempercepakan perubahan dalam pendidikan dengan berkongsikan inovasi dan amalan terbaik model-model pengajaran-pembelajaran melalui JARINGAN PEMBELAJARAN PROFESIONAL (Professional Learning Network).

Semoga bermanfaat.

#CikguBantuCikgu
63 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

(Makalah ini diterbitkan dalam Majalah Dewan Masyarakat, Dewan Bahasa & Pustaka - Mei 2022) 1. Pandemik COVID-19 yang memeritkan kehidupan seharian dalam mendidik anak-anak telah melonjakkan kesed