top of page

PLN: Kajian Kes 2a (Penglibatan)

Updated: 20 Dis 2022Jaringan Pembelajaran Profesional (PLN) adalah "sistem interaksi yang dipersonalisasi dan kompleks terdiri daripada individu, resos, dan alat digital yang menyokong pembelajaran dan pertumbuhan profesional secara berterusan" (Trust, Krutka, & Carpenter, 2016, p. 35) mempamerkan peningkatan populariti dengan munculnya media sosial. Mengemukakan model untuk pendidik guru dan guru untuk mempertimbangkan elemen penting dari pengalaman PLN: penglibatan, penemuan, eksperimen, refleksi, dan perkongsian. Model ini dapat memberi pendidik kedua-dua jendela kepada kemungkinan dan cermin untuk membuat refleksi semasa mereka membina atau memperbaiki pembelajaran profesional mereka.


Elemen Pertama: Penglibatan

  1. Penglibatan dengan PLN boleh berlaku dengan pelbagai cara dan didorong pelbagai sebab. Sebilangan peserta melaporkan terlibat di peringkat tempatan dengan menghadiri mesyuarat sekolah atau persidangan tempatan (n = 75), yang lain (n = 180) berkomunikasi menggunakan pelbagai alat digital untuk berhubung dengan pendidik dari seluruh dunia di ruang pertalian, dan banyak peserta (n = 223) menerangkan aktiviti yang rencam. Kesesuaian PLN membolehkan peserta terlibat dalam pembelajaran berdasarkan keperluan, minat, dan tujuan mereka. Sebagai contoh, seorang guru berbilang mata pelajaran di United Kingdom menulis, "Saya suka Twitter - akses segera ke dasar idea, pendekatan, dan sumber daya yang begitu luas yang membolehkan anda mengambil dan memilih, mengikut keperluan dan minat, bila dan apa untuk memperdalam pengetahuan anda. "

  2. Aktiviti PLN sebahagian besarnya sukarela, dan oleh itu motivasi peserta untuk terlibat dalam pembelajaran profesional adalah penting untuk dipertimbangkan. Ketika diminta untuk menjelaskan PLN mereka, secara keseluruhan 177 peserta berkongsi mengapa mereka termotivasi untuk mengambil bahagian dalam aktiviti PLN. Sebilangan guru menyatakan minat khusus, seperti meminta sokongan emosi atau berhubung dengan individu tertentu.

  3. Berikut beberapa contoh jenis dan tujuan penglibatan peserta:

Seorang guru sekolah menengah berkomentar, "Facebook PLN menawarkan saya tempat yang selesa untuk membincangkan kejayaan dan kegagalan, cabaran, dan kemenangan," dan seorang guru sekolah menengah menyebut bahawa dia berminat untuk berhubung dengan, "Sebagai seorang pendidik berfikrah, saya mengembangkan pemikiran dan menawarkan sokongan
Seorang guru seni rendah juga menyatakan minat untuk berhubung dengan individu tertentu yang dapat menyokong pembelajarannya:
“ PLN saya adalah gabungan individu yang saya temui secara peribadi dan digital yang mendorong pemikiran saya dalam pelbagai cara. Saya mengikuti orang yang mempunyai falsafah yang sama tentang pendidikan yang saya lakukan, tetapi juga orang yang mempunyai falsafah yang sangat berbeza. Ini membantu saya meluaskan perspektif saya dan memahami dari mana asal pendidik lain.”
Peserta berkongsi motivasi konkrit untuk terlibat dalam pembelajaran profesional dengan PLN mereka. Penglibatan mereka berpusat pada hubungan dengan individu yang dapat memberikan sokongan atau memperkenalkan mereka kepada pelbagai perspektif dan cara berfikir baharu.

... bersambung, PLN: Kajian Kes 2b (Penemuan)Siaran Terkini

Lihat Semua

Naratif Baharu Persekolahan

(Makalah ini diterbitkan dalam Majalah Dewan Masyarakat, Dewan Bahasa & Pustaka - Mei 2022) 1. Pandemik COVID-19 yang memeritkan kehidupan seharian dalam mendidik anak-anak telah melonjakkan kesed

Comentarios


bottom of page